Presentació Venda Directa

VENDA DIRECTA: UNA OPORTUNITAT PER ALS PRODUCTORS DE LES ILLES BALEARS

\ Hi ha catorze explotacions de venda directa que usen el logotip per identificar la seva ubicació

\ Es venen, sense intermediaris, els productes obtinguts de l’activitat agrària o complementària de l’explotació agrària pròpia
A Europa, el 15 % de les explotacions venen més d’un 50 % de la producció mitjançant la venda directa, segons l’enquesta duita a terme per Eurostat (2007), tot i que es constaten grans diferències entre els estats membres. Per exemple, a Grècia la venda directa representa un 25 % de la comercialització de les explotacions agràries, i a Espanya, un 0,1 %.

El baix pes de la venda directa a Espanya està contraposada amb el fet que els consumidors la valoren positivament. Segons el Natural Marketing Institute, un 47 % dels espanyols afirmen que comprar aliments locals és important.

Per mitjà de l’empresa Serveis de Millora Agrària i Pesquera ( SEMILLA), de la Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca, s’ha creat un logotip i un lema que acompanyen la campanya “Millor de primera mà”, a fi que el consumidor pugui identificar fàcilment aquest sistema de venda i també els productes que són objecte d’aquest tipus de comercialització.

Es persegueix que els consumidors reconeguin les finques que ofereixen aquest servei de manera que puguin establir un contacte directe amb el productor, i també conèixer l’origen del producte o l’elaboració en un procés de transformació. Segons el conseller Vidal, “ són productes que passen directament de les mans dels productors a les mans dels consumidors. Creiem en aquesta forma i experiència de donar un valor afegit als nostres productes”. Immaculada Munar, gerent de Semilla, ha definit la campanya com una oportunitat per als productors de les illes, que “cerca convertir la venda directa en una activitat més de venda sense intermediaris, ja que beneficia molt els productors de les Illes”.

Fer ús del logotip té avantatges, com, per exemple, beneficiar-se de les campanyes de promoció adreçades als consumidors i turistes, promocionar-se al portal web del Govern de les Illes Balears i estar geolocalitzat mitjançant una app amb tota la informació dels productors de les Illes Balears que fan venda directa.

Actualment, a les Illes Balears hi ha catorze explotacions de venda directa que fan ús del logotip per identificar la seva ubicació. Els productes més habituals que venen són fruites i hortalisses, oli d’oliva, formatge i vi, encara que es poden trobar molts productes més.

Segons una prospecció feta enguany per l’Institut de Qualitat Agroalimentària de la Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca, el perfil del consumidor que compra a les explotacions agràries de Mallorca és una persona d’entre 30 i 65 anys (76 %), estrangera (57 %), resident o visitant, o mallorquina (36 %), que compra de manera freqüent (el 73 %, amb freqüència). Les compres s’efectuen acompanyats de família o amics, i el mitjà de transport per accedir a les explotacions de venda directa és bàsicament el cotxe.

Les vies per les qual es donen a conèixer les explotacions agrícoles que fan venda directa són el boca-orella, amb un 54 %, seguit d’Internet, amb un 24 %.

 A la campanya també es poden adherir els ingredients d’aliments que representen més del 50 % del producte, o que el consumidor associa generalment amb la denominació de l’aliment. Per exemple, la fruita en el cas de la confitura, la llet en el cas del formatge, la farina en el cas del pa, la carn i la xulla en el cas de la sobrassada, etc. També ho poden fer els productes transformats obtinguts de l’activitat agrària i complementària de l’explotació pròpia sempre que els ingredients primaris tinguin l’origen a l’explotació agrària.

La venda directa es pot fer dins els elements que integren l’explotació agrària, a mercats municipals, a fires o a llocs que no siguin establiments comercials permanents, i també mitjançant les noves tecnologies de la comunicació (venda en línia). La venda directa en els establiments permanents situats en sòl qualificat com a urbà s’ha de regir per la normativa sectorial de comerç corresponent.

 Les persones que s’adhereixen a la campanya han de complir els requisits següents:

  • Identificar i garantir la traçabilitat dels productes que venen.
  • Garantir la seguretat i la innocuïtat dels productes que produeixen, elaboren, transformen o comercialitzen.
  • Complir els requisits de la normativa que afecta l’activitat.
  • Garantir que tots els productes objecte de venda directa compleixen les condicions específiques que estableix la normativa vigent.

 

Més informació

http://www.caib.es/sacmicrofront/home.do?mkey=M1604131205041640598023&lang=ca

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.